Har du nogensinde taget dig selv i at række ud efter en chokoladestang, selvom du ikke var sulten? Eller belønnet dig selv med en sød snack efter en lang dag? Du er ikke alene. Mange af os har en tendens til at trøste os selv med sukkerrige fødevarer, fordi de giver os en hurtig følelse af glæde og veltilpashed. Men hvorfor er det egentlig så svært at slippe af med sukkertrangen?
Det hele starter i hjernen. Når vi spiser sukker, stimulerer det produktionen af dopamin – det såkaldte glædeshormon. Dopamin giver os en følelse af tilfredshed og lykke, hvilket får os til at søge de samme fødevarer igen og igen. Denne belønningsmekanisme kan hurtigt udvikle sig til en vane, hvor sukkertrangen overtrumfer vores naturlige signaler om mæthed og sult.
Sukker skaber altså en slags afhængighed, hvor vi konstant søger den korte og intense følelse af glæde, som sukkeret giver os. Dette kan føre til, at vi overspiser og vælger usunde fødevarer, selv når vores krop egentlig ikke har brug for det. Det er denne afhængighed, der gør det så svært at bryde fri fra sukkertrangen.
Det bliver svære, når du rammer overgangsalderen
Overgangsalderen kan gøre det endnu sværere at modstå sukkertrangen, især for kvinder. Når hormonbalancen ændrer sig i overgangsalderen, kan det påvirke kroppens evne til at regulere blodsukkeret, hvilket ofte fører til øget sukkertrang. Samtidig kan faldet i østrogenniveauer forstyrre produktionen af serotonin, et hormon der hjælper med at regulere humør. Mange kvinder oplever derfor øget trang til sukker som en måde at kompensere for den reducerede følelse af velvære.
Men fortvivl ikke – det er muligt at overvinde sukkertrangen og finde sundere alternativer, der kan give dig den samme følelse af velvære. Ved at forstå mekanismerne bag sukkertrangen og arbejde aktivt med at ændre dine vaner, kan du tage kontrol over dit forhold til sukker og leve et sundere liv. Det ved Luuna Sommer, sundhedseksperten en stor del om. Det startede faktisk da hun selv nåede overgangsalderen og alt var forandret.